Lagan i kompaktan - novi Sony 50mm f/1.4 GM

Lagan i kompaktan - novi Sony 50mm f/1.4 GM

27. 02. 2023.

Sony je nadogradio svoj višenamjenski prime segment za novu generaciju hibridnih kreatora s objektivom FE 50mm f/1.4 GM.

Pružajući Sonyjevu najvišu razinu optičkih performansi iz iznenađujuće kompaktne građe, ovaj brzi prime objektiv ističe se u snimanju fotografija i videa.
Od mode do hrane, vjenčanja do piknika, novi objektiv zasigurno će postati središnji dio Sonyjeve G Master linije i omiljen među amaterima i profesionalcima.

 

FE 50mm f/1.4 GM učinkovito zamjenjuje Sony Planar T* FE 50mm f/1.4 ZA i služi kao znatno lakša, kompaktnija alternativa svom prethodniku i novijem Sony FE 50mm f/1.2 GM. Njegova veličina i težina doista su iznenađujuće za sve koji su navikli na tipičnu težinu brzih fiksnih objektiva. To olakšava njegovo svakodnevno korištenje bilo da ga postavljate na gimbal ili nosite okolo cijeli dan.

Automatsko fokusiranje može se pohvaliti povećanjem brzine od 1,9x u odnosu na starije objektive, što je omogućeno parom XD linearnih motora. Fokusiranje je brzo i pouzdano bez obzira snimate li s otvorenim ili zatvorenim otvorom blende. Besprijekorno se uparuje sa Sonyjevim naprednim načinima snimanja subjekta i Eye-AF. Lako drži korak s pokretnim subjektom kada se koristi npr. s a7R IV ili V i FX3. Govoreći o dinamičnim subjektima, također može upravljati rafalnim snimanjem do 30 fps, kao i snimanjem video zapisa s velikom brzinom snimanja. Videografi će cijeniti da novi objektiv bolje upravlja s „focus breathing“-om u usporedbi sa svojim prethodnikom.

Za krupne planove možete kadrirati s udaljenosti 0,41m (automatsko fokusiranje) ili 0,38m (ručno fokusiranje). Kao što bi se i očekivalo od G Master objektiva, novi 50mm f/1.4 oslanja se na impresivan optički dizajn (14 elemenata, 11 grupa). To uključuje iznimno nisku disperziju (ED) i dva ekstremno asferična (XA) elementa, obećavajući oštru i preciznu sliku. Nano AR premaz smanjuje pojavu „ghostinga“ i odbljesak.

Tipično za G Master seriju, kućište objektiva uključuje razne taktilne kontrole uključujući dvije prilagodljive tipke za zadržavanje fokusa, prsten otvora blende na koji se može ukloniti klik s prekidačem za zaključavanje irisa i prekidač AF/MF. Cijela je konstrukcija otporna na prašinu i vlagu, a premaz s fluorom štiti od vode i ulja. Ukoliko vam je potreban, prednji filtar promjera je od 67mm, što ga čini zamjenjivim s drugim G Master objektivima uključujući 24mm f/1.4 GM i 35mm f/1.4 GM.

VSC Pro+ Online Trgovina   Izrada Online Shopa