Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Vodič za kupnju stativa

Vodič za kupnju stativa

22. 01. 2021.

Stativ je dio opreme koji prije ili poslije zatreba svakom fotografu, kako profesionalcu, tako i amateru. Čak i ako samo povremeno snimate, veliki su izgledi da ćete u nekom trenutku poželjeti tripod.

Ovo bi bile neke situacije u kojima je tripod od velike pomoći, ako ne i nužan: za snimanje u svim prilikama kada treba duga ekspozicija (npr. noću ili sa sa malim otvorom blende), za maksimiziranje kvalitete fotografija držanjem ISO postavke na najnižoj vrijednosti, za snimanje HDR ili višestrukih ekspozicija, panoramsko fotografiranje, makro fotografije, snimanje videa, držanje teškog aparata ili objektiva, auto portreti itd.

Stativa ima različith oblika, vrsta i cjenovnih kategorija i ovdje donosimo detaljni pregled karakteristika.

Prijenosni mini stativi

U ovu kategoriju spadaju svi stativi koji razvučeni nisu viši od priližno 30-40cm. Idealni su za putovanja, a za vlasnike kompaktnih aparata ili manjih mirrorlessa čija ukupna težina sa objektivom ne prelazi 300-400g možda su i jedina vrsta koja će ikad trebati.

U osnovi ih možemo podijeliti na tripode sa krutim nogama i one sa savitljivim nogama (gorilla pod). Tripodi sa krutim nogama su odlični za postavljanje na ravne površine poput stolova i brzo se montiraju.

Tripodi sa savitljivim nogama (gorilla pod) mogu služiti kao obični tripodi ili ih se može omotati oko ograde, stupa, grane ili postaviti na izrazito neravne površine poput kamenja ili na velikom nagibu. Savitljive noge sa puno zglobova omogućuju postavljanje u uvjetima gdje obični mini tripodi sa ravnim nogama nisu upotrebljivi.

Povoljni stativi

Stativi pune veličine (preko metra kad su razvučeni) se mogu nabaviti već od nekih 300-injak kuna. Takvi stativi su prihvatljivi za početnike ili za rijetku upotrebu, npr. nekoliko puta godišnje. Nažalost, ima razlog zašto su tako povoljni i to je radi male nosivosti, te loše preciznosti glave i zglobova radi čega podešavanje položaja može biti frustrirajuće. Mnogi početnici koji kupe ovakve stative se kroz pola godine vrate u dućan i kupe skuplji kvalitetniji stativ.

Stativi sa minumum preciznosti izrade i trajnosti počinju na otprilike 800-900kn. Naša je preporuka uzeti ga u početku i zaobići frustraciju sa jeftinim stativima.

Modularni stativi

Svi imalo kvalitetniji stativi su modularne konstrukcije što znači da se glava, a često i ležište glave odvaja od nogu. Tako je ovisno o potrebama fotografa moguće kombinirati razne glave sa raznim nogama i neovisno zamijeniti dotrajali ili unaprijediti dio stativa. Većina stativa na tržištu u pravilu već dolazi sa nogama i glavom u kompletu.

Pri kupovini obratite pozornost na nosivost; u pravilu dobar je savjet uzeti tripod nešto veće nosivosti nego oprema koju trenutno imate; nikad ne znate kakav aparat ili veliki telefoto objektiv ćete kupiti u budućnosti.

 

Nogice tripoda su pravilu gumene i lagano zašiljene te funkcioniraju odlično na većini podloga. Neki tripodi imaju mogućnost skidanja gumenih podložaka te se ispod nalaze metalni šiljci. Oni su odlični za travu ili šljunak jer se mogu zabiti u zemlju; gumene nožice ako su velike površine "plutaju" na travi pa ne pružaju stabilan oslonac.

Noge modernih stativa su izrađene od aluminija ili karbonskih vlakana. Aluminij je povoljniji ali nesto teži što nije nužno loše jer teži stativ može biti stabilniji. Negativne strane osim težine uključuju i mogućnost korozije u dodiru sa slanom vodom i stiskanje/rastezanje ovisno o tempreaturi. Na ekstremnoj hladnoći ili toplini noge nekih aluminijskih stativa mogu pružati veći otpor ili zapinjati pri izvlačenju.

Karbon nije osjetljiv na temperaturne promjene niti na slanu vodu, a i lakši je. Također, bolje upija vibracije. Skuplji je ali i zahtjeva dodatnu brigu pri transportu; direktni jaki udarac u nogu stativa može slomiti karbonska vlakna.

Za stabilnost stativa je važna i duljina pojedinih segmenata. Što su oni kraći, stativ se može više sklopiti pa je manji u transportu ali je potencijalno manje stabilan. Najveći i najskuplji tripodi u pravilu imaju samo dva ili tri segmenta, no oni su dugački i stativ je vrlo krut.

Mehanizmi koji zaključavaju noge stativa dolaze u obliku polugice ili kružnih prstenova. Iako su polugice brže za korištenje, većina iskusnih fotografa preferira prstenove. Polugice naime treba povremeno dotezati i može se nakupiti smeće u njima (zemlja, prašina itd.). Prstenovi se lako zaštite od prljavštine gumenim brtvama i ne zahtijevaju podešavanje.

Neke noge imaju opciju odvanja središnjeg stupa i njegovu bočnu montazu. To je korisno za makro fotografiju ili pomicanje aparata izvan središnje osi tripoda (npr. pri korištenju ultra širokokutnih objektiva kad nešto poput ograde ili neke biljke ulazi u kadar).

Glave

Izrazito važan dio stativa je glava i njih ima raznih vrsta i namjena. Najpopularnija je kuglasta glava kod koje se aparat može slobodno pomicati u svim smjerovima sa otpuštanjem samo jedne polugice. To je svakako najbrži način podešavanja, ali može biti nezgodan ako treba pomaknuti aparat samo po jednoj osi. Bolje kuglaste glave imaju odvojeni vodoravni sistem rotacije za fotografiranje panorama.

3-smjerna "pan-tilt" glava je popularna među početnicima i za fotografiranje krajolika. Svaka polugica zasebno otključava svaku os zakretanja. Negativne strane su sporo podešavanje i veće dimenzije od kuglaste glave.

 

Gimball glave su popularne pri korištenju izrazito velikih i teških telefoto objektiva i uglavnom ih koriste sportski i fotografi divljih životinja. Ove glave su dizajnirane tako da omogućuju lako zakretanje teške opreme pri praćenju pokretnih objekata. Velike su, skupe, zahtijevaju masivne noge tripoda i dosta iskustva za propisno balansiranje.

Fluidne video glave se koriste primarno za snimanje videa. Imaju ugrađeni mehanizam koji omogućuje glatko i jednolično zakretanje kamere što je od kritične važnosti pri snimanju videa. Na kvalitenijim fluidnim glavama otpor zakretanja je podesiv.

Fotoaparat se spaja na glavu pomoću metalne pločice koja se montira sa donje strane aparata. Ona omogućuje brzo i lako skidanje ili montiranje aparata na tripod. Naša je preporuka kupiti glavu koja podržava univerzalni "arca swiss" sistem. Svi renomirani proizvođači imaju u ponudi "arca swiss" kompatibilne glave.

Ovaj sistem omogućuje i korištenje univerzalnih "L-bracket" pločica iznimno popularnih kod fotografa krajolika i portreta (aparat se na tripod montira i vodoravno i okomito bez bočnog opterećenja na glavu). U slučaju gubitka pločice nema potrebe nabavljati originalnu (često ih se mora posebno naručivati) nego možete kupiti   "arca swiss" pločicu bilo kojeg proizvođača. Fluidne video glave su iznimka od arca swiss standarda, one koriste drukčiju vodoravno podesivu pločicu radi balansiranja aparata.

Za razliku od fotoaparata pa čak i objektiva, tripod je dio opreme koji nikad neće tehnološki zastarjeti i u pravilu se ne može pokvariti. Zbog toga savjetujemo kupnju dobrog tripoda i glave u startu; bit ćete mirni desetljećima.

 

 

Tekst, Foto: Ivan Ivančić

VSC Pro+ Web Trgovina   Web Shop Izrada