Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Fokusiranje stražnjom AF-ON tipkom

Fokusiranje stražnjom AF-ON tipkom

30. 10. 2020.

Fokusiranje stražnjom tipkom (AF-ON) je pomalo kontroverzna tehnika. Dok ju neki fotografi ne mogu smisliti, drugi se kunu da je to najbolji izum nakon fotoaparata kao takvog. Riječ je o razdvajanju fokusiranja i snimanja fotografije na dvije zasebne tipke što je u početku nelogično svakome tko je naviknut stisnuti tipku zatvarača na pola za fokus i potom do kraja za okidanje. Potrebno je jedno vrijeme za navikavanje na razdvojene funkcije no većina fotografa se nakon početne prilagodbe nikada ne vraća na staro.

Prednosti fokusiranja stražnjom tipkom

1. Postizanje fokusa nije prioritet za snimanje fotografije. Većina aparata ne dopušta okinuti fotografiju dok kadar nije izoštren. Radi toga može se dogoditi da propustite kompletnu priliku za snimanje dok aparat manično traži fokus. Iako se to može promijeniti u postavkama većine aparata (duboki pritisak tada uvijek aktivira zatvarač bez obzira da li je kadar fokusiran), bilo bi lakše imati fokus na odvojenoj tipki. Tada se obje funkcije kontroliraju nezavisno pa je moguće snimiti fotografiju čak i ako nije izoštrena. U jedinstvenim situacijama koje se nikad neće ponoviti bolje je imati bilo kakvu fotografiju nego nikakvu.

2. Olakšano brzo okidanje sličnih kadrova. Recimo da fotografirate nekoga ili nešto na statičnoj udaljenosti, npr. osobu na govornici. Takvu scenu je dovoljno samo jednom fokusirati i potom samo okidati fotografije po želji. Dok god je funkcija fokusa na tipki zatvarača, aparat za svaku fotografiju nepotrebno nanovo izoštrava pri čemu se gubi vrijeme, a i povećava mogućnost da neku od tih fotografija krivo izoštri ako fokusna točkica "zapne" na dijelu kadra sa premalo kontrasta.

3. Proizvoljno fokusiranje ovisno o kretanju subjekta. Snimanje sporta ili divljih životinja je dosta zahtjevno radi nepravilnog i nepredvidljivog kretanja osoba ili životinja. U tom slučaju ima trenutaka kada fokus treba pratiti kretnju subjekta, a potom nije potreban jer je kretanje stalo dok se već u sljedećem opet kreće. Fokusiranje polu-pritiskom tipke zatvarača je tada vrlo nespretno jer će aktivirati fokus i kada ne treba, a ovisno o postavkama aparata možda i neće dopustiti okinuti fotografiju ako kadar nije izoštren. U ovakvim uvjetima odvojena kontrola fokusa i zatvarača je esencijalna funkcija.

4. Stražnja AF-ON tipka može spojiti sva tri moda fokusiranja u jedno. Tradicionalno aparati imaju ručno (manualno) izoštravanje, jednokratni auto fokus i kontinuirano izoštravanje. Za korištenje svakog od tih modova potrebno ih je ručno odabrati pri čemu se ponekad dogodi da ste u krivom modu. Sa stražnjom AF-ON funkcijom dovoljno je stalno biti u kontinuiranom fokusu i sva tri moda su dostupna istovremeno. Ukoliko treba kontinuiano fokusirati (pokretni objekti) samo držite AF-ON tipku stisnutu i aparat će cijelo vrijeme pratiti objekt snimanja, a fotografije proizvoljno okidate sa tipkom zatvarača. Ako je scene statična pritisnite AF-ON tipku dok ne dobijete potvrdu fokusa (u pravilu mali zeleni kružić u donjem dijelu tražila), otpustite AF-ON tipku za prekid daljnjeg fokusiranja i možete snimiti fotografiju. I za kraj, ako želite ručno izoštriti, AF-ON tipku jednostavno ne dirate, već ručno izoštrite na prstenu objektiva i snimite fotografiju bez bojazni da će se auto fokus aktivirati polovičnim pritiskom tipke zatvarača.

5. "Focus/recomopse" tehnika je znatno olakšana. Riječ je o tehnici kada se fokusira sa centralnom fokusnom točkom (na mnogim DSLR aparatima ta je najtočnija i najbrža) te potom pomakne aparat za drukčiju kompoziciju. Dok god je auto fokus vezan za polovični pritisak tipke zatvarača, aparat će nakon pomicanja ponovno fokusirati i naravno promašiti objekt snimanja. Sa deaktiviranim fokusom na tipki zatvarača nema bojazni jer ta tipka tada kotrolira samo okidanje.

 

Kako aktivirati AF-ON funkciju?

Potrebno je istaknuti kako nemaju svi aparati ovu opciju; uglavnom je  dostupna na skupljim (polu)profesionalnim modelima. Postoje i varijacije među proizvođačima u kojoj klasi ova opcija postaje dostupna. Kod Canona AF-ON tipku imaju u pravilu samo dvoznamenkasti DSLR modeli ili bolji (npr. 70D, 80D, 90D pa prema skupljima). Panasonic sa druge strane nudi ovu opciju čak i na povoljnim kompaktim aparatima već od otprilike 2500kn pa na više što je za svaku pohvalu.

Kod većine fotoaparata potrebna su dva koraka za namještanje AF-ON funkcije; aktivacija AF-ON tipke i zasebno isključivanje fokusiranja na tipki zatvarača.

Canon

U "Custom function" odaberite "Operation/Others", te potom "Custom control".

"Shutter button half press" treba namjestiti ili na "Metering start" ili "AE lock".

Potom za "AF-ON" tipku odaberite "Metering and AF Start".

Sony

U "Custom setting" pronađite "AF w/Shutter" i postavite ga na "OFF". Zatim podesite "AE-L" tipku na pociju "AF On".

Panasonic

U "Custom setting" odaberite "Focus / Release shutter", te "AF/AE lock" postavite na "AF-ON".

Potom "Shutter AF" postavite na "OFF".

 

Zaključak

Fokusiranje stražnjom tipkom zahtijeva neko vrijeme privikavanja. U početku je ovakav način kontrole aparata vrlo čudan, no s vremenom postane nezamjenjiva navika do te mjere da recimo autor ovog članka više ne bi ni kupio aparat koji ovu opciju nema.

Iako je ovaj način kontrole aparata inicijalno potaknut od strane fotografa sporta i divljih životinja (izazovno fokusiranje radi nepredvidljivog kretanja sportaša ili životinja), polako je prihvaćen u svim disciplinama. Dajte mu priliku; velika je šansa da će vam se svidjeti.

 

 

Tekst, Foto: Ivan Ivančić

VSC Pro+ Web Shop   Izrada Web Shopa