Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Fiksni i zoom objektivi

Fiksni i zoom objektivi

05. 07. 2021.

Dvojba između zum i fiksnih objektiva je vječna tema na koju vjerojatno ni nema konačnog odgovora. Ipak, nabrojat ćemo prednosti i nedostatke obje varijante i možda vam pomoći u odabiru.

Za početak, što je što? Fiksni ili prime objektiv je onaj koji uvijek projicira isti kut gledanja. Jedini način da objekt koji snimate bude veći ili da više sadržaja ubacite u kadar je da se približite ili udaljite. Fiksni objektivi ima samo jednu zarišnu duljinu, npr. 24mm, 50mm, 85mm itd.

 

Canon Prime Lens

 

Zum objektiv ima varijabilnu žarišnu duljinu i okretanjem prstena na objektivu mijenjamo kut gledanja, dakle moguće je učiniti da neki predmet djeluje bliže ili da više sadržaja ubacimo u kadar. Neki od popularnih zum objektiva su npr. 16-35mm, 24-105mm ili 70-200mm.

 

 

VELIČINA I TEŽINA
Objektivi fiksne žarišne duljine su uvijek manji i lakši u odnosu na zum sa istim ili malo manjim otvorom blende. Npr. Canon 24mm f/2.8 objektiv ima samo 280g dok je 24-70mm f/2.8 zum oko 800g. Isto vrijedi i za f/1.8 pa i neke f/1.4 objektive. Nažalost (ili na sreću ovisno koga pitate) moderni je trend u konstrukciji objektiva proizvodnja optički skoro potpuno korigiranih objektiva. Odličan primjer te filozofije su Sigma ART prime objektivi koji su skoro svi blizu ili čak teže i više od jednog kilograma. Ipak, optički su blizu savršenstvu, a ima i nekih egzotičnih varijanti koje skoro pa i nemaju konkurenciju (npr. 14mm f/1.8, 20mm f/1.4 ili 105mm f/1.4).

 

 

OTVOR BLENDE I DUBINSKA OŠTRINA
Prime objektive je relativno lako konstruirati sa velikim otvorom blende, što znači da može primiti više svjetla u uvjetima slabijeg osvjetljenja, te snimiti fotografiju sa manjom dubinskom oštrinom (za one koji to vole). Također, prime objektiv sa blendom pritvorenom na f/2.8 je skoro uvijek optički bolji nego zum kojemu je f/2.8 najveća vrijednost. 
Zum objektive je vrlo teško (no ne i nemoguće) konstruirati sa otvorom blende većim od f/2.8. Rijetka iznimka je Canon RF 28-70mm f/2 sa fantastičnim optičkim performansama, no sa cijenom od oko 25.000 kn on je većini korisnika nedostupan, a težinom od 1.5 kg i vrlo nepraktičan za svakodnevnu upotrebu.

 

OPTIČKA KVALITETA
Zbog jednostavnije konstrukcije fiksni objektivi su uglavnom oštriji sa manje geometrijskih izobličenja, kromatskih aberacija itd. Ipak, manje iskusni korisnici često neće niti zamijetiti neke optičke nedostatke zum objektiva – potrebno je iskusno oko ili ispis zbilja velikih dimenzija da bi oni postali očigledni.

KUT GLEDANJA, KADRIRANJE I SVESTRANOST
Prime objektiv je poput strogog učitelja. Prikazuje samo jedan kut gledanja i tjera fotografa da se približava, udaljuje i općenito više trudi oko kadriranja. Upravo kroz taj proces više se pazi na umjetnički aspekt fotografije i često rezultira boljim fotografijama. Kroz redovno korištenje samo jednog fiksnog objektiva fotograf se navikne na njega i nauči gledati svijet i tražiti motive u skladu sa svojim objektivom.

Ipak nije sve tako jednostavno te postoje mnoge sitacije kada je zum daleko bolji, pa i nužan odabir. Fotoreporteri najviše ovise o zum objektivima i uglavnom ih možete vidjeti sa dva aparata pri čemu na jednom koriste većinom 24-70, a na drugom 70-200 objektiv. U situacijama kad treba instantno reagirati na promjenjivu scenu i snimati na različitim udaljenostima, zumovi su jedino rješenje. Praktičniji su i na putovanjima ili kad niste sigurni sto će zapravo trebati snimati. Također, u mnogim situacijama nije moguće približiti se objektu snimanja ili se ne možete dovoljno odmaknuti. Snimanje krajolika je daleko lakše sa zum objektivima jer zbog konfiguracije tla ili vegetacije često nije moguće kretati se na način koji fiksni objektivi zahtijevaju.

Imajte na umu da pri uvjetima sa puno prašine ili vlage nije ni pametno često mijenjati fiksne objektive, pa je zum sigurnija varijanta za dugovječnost opreme.
Konačni odabir je ipak indivualan, no mnogi fotografi kroz vrijeme nabave kolekciju i zum i fiksnih objektiva te ih kombiniraju ovisno o potrebama.

 

 

Tekst: Ivan Ivančić

VSC Pro+ Internet Shop   Otvaranje Internet Trgovine