Canon picture style profili

Canon picture style profili

8.6.2020.

Picture style je funkcija dostupna na svim Canon EOS tijelima unazad desetak godina, te se koristi za prilagođavanje boja, kontrasta i oštrine fotografija.

Iako je redovno upotrebljavaju, mnogo fotografa često previdi jednu snažnu opciju. Naime, uz preddefinirane postavke poput Standard, Landscape, Portrait itd., dostupna su i tri prazna polja (User defined). Letimični pogled većinu korisnika navede na zaključak kako oni služe da bi se neki od dostupnih preddefiniranih postavki dodatno prilagodio i pohranio za buduće korištenje no to je daleko od potencijalnih mogućnosti.

 

 

Spajanjem fotoaparata i računala na te tri pozicije moguće je pohraniti profile posve drukčije od onih u aparatu. Na internetu ih je dostupno možda i nekoliko stotina, a moguće je i kreirati vlastiti profil. Za to je potrebno instalirati programe (EOS Utility i Picture Style Editor) koji se nalaze na CD-u uz kupljeni fotoaparat ili ih besplatno skinete sa interneta na priloženim poveznicama.

 

 

Za početak, isprobajte neki od Canonovih profila dostupnih na ovoj poveznici. 

Uz lagano "googlanje", moguće je pronaći stotine raznih profila na internetu. Neki od njih se i prodaju, no ipak je najviše onih koje možete skinuti i koristiti besplatno.

Iskusniji korisnici će sigurno poželjeti kreirati vlastiti profil, a to je moguće kroz Picture style editor. Proces je možda malo zahtjevniji i vjerojatno će uplašiti početnike, no nema razloga zašto ni oni ne bi pokušali i kreirali neki "otkačeni" profil boja. Uostalom, eksperimentiranje je sastavni dio fotografije. Osnovni vodič o korištenju tog programa možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

 

Ručno kreirani profili ne samo da omogućuje posve personalizirani izgled JPEG fotografija direktno iz aparata, već uvelike pomažu pri snimanju u RAW formatu. Naime moguće je prikaz na LCD-u učiniti bliskim izgledu kojem se teži u naknadnoj obradi na računalu što olakšava vizualizaciju konačnog rezultata na terenu. 

Picture styles su kompatiblini sa Canonovim DPP (Digital Photo Professional) programom za uređivanje RAW datoteka te ih je moguće sve naknadno isprobati i primjeniti na računalu.

Osobitu korist od ručno podešenih profila imati će i video snimatelji. Tvornički ugrađeni profili u fotoaparatima su primarno prilagođeni fotografijama, a ne videu koji ima drukčije zahtjeve po pitanju reprodukcije boje i kontrasta.

 

 

Tekst, Foto: Ivan Ivančić

VSC Pro+ Online Trgovina   Online Trgovina