Čuvanje i čišćenje fotografske i video opreme

Vaš fotografski aparat ili video kamera sofisticirani je elektronsko-optički uređaj kojemu je za pravilan rad potrebna stalna pažnja i njega.Koliko kvalitetno brinete o svojoj fotografskoj i snimateljskoj opremi, toliko će dulje ista raditi bez potrebe za servisnim zahvatima.

Ponajprije, fotografska ili video torba neizostavan je dio vaše opreme. Ima ih raznih veličina i kvaliteta, no sigurno je da će čuvanje vaše opreme u torbi produljiti radni vijek uređaja. Ovaj prilično jeftini način čuvanja štititi će opremu od prašine, temperaturnih i atmosferskih utjecaja, pa čak i od neželjenih padova ili udaraca.

Dodatno, na tržištu postoji velik broj raznih navlaka, kabanica i slično koje čuvaju vašu fotografsku i video opremu tijekom snimanja u nekontroliranim uvjetima i korisnici koji drže do zaštite svoje opreme u tim slučajevima neće štedjeti novaca kako bi zaštitili istu u bilo kojim mogućim uvjetima.  

Maintance-04

Da biste vašu opremu održavali čistom, a time i ispravnom za snimanje, potrebno je nabaviti kvalitetnu «microfiber» krpicu, pumpicu za odklanjanje prašine, malenu četkicu, a po mogućnosti i malenu bočicu tekučine za čišćenje leća. Navednene samostalne komponente ili varijante u zajedničkom pakiranju dostupne su u svim ozbiljnijim dućanima fotografske i video opreme. Napominjemo da koristite takve proizvode koji su namijenjeni isključivo za fotografsku i video opremu.

I ne zaboravite, kada god ne snimate, poklopcu objektiva mjesto je na objektivu.

Vlaga

 Vlaga

 

Vlaga i nekontrolirani klimatski uvjeti glavni su neprijatelji današnje elektroničke opreme. Velik niz današnjih profesionalnih fotoaparata ima razne načine zaštite od vlage, atmosferskih utjecaja, pa čak i jake kiše. No, da li je vaš fotoaparat takav? Da biste bili sigurni da će vas vaš dragocijeni fotoaparat ili kamera služiti dobro dugi niz godina, provjerite odjeljak uputa vašeg fotoaparata o njegovom korištenju u vlažnim uvjetima. Sigurno ćete pronaći savjet kako i u kojim uvjetima vaš fotoaparat ili kamera rade.Dodatno, pokušajte uvijek spremati vaš uređaj u kvalitetnu torbicu dok ne snimate.

Ukoliko se nalazite u prostoru s kontroliranom hladnom klimom i izlazite na vruć vanjski zrak (ili obrnuto), to jest gotovo svaki slučaj gdje dolazi do nagle i vrlo velike promjene temeprature okoline, gotovo je sigurno da će vaš nezaštičeni fotoaparat ili kamera kondenzirati vlagu, ili na vanjskom dijelu, ili unutar samog uređaja. To će, u slučaju da želite odmah uključiti uređaj najvjerojatnije dovesti do kratkog spoja na nekom od unutrašnjih električnih ploča, i stvoriti kvar. Stoga pazite da velike izmjene temperatura ne dolaze naglo, već postepeno pripremajte vaš uređaj na promjene temperatura i snimanje.

Ukoliko vaš fotoaparat ili video kamera nisu izrađeni da bi mogli podnjeti loše atmosferske utjecaje, pokušajte ih zaštiti tijekom snimaka kako nebi došlo do neželjenih kvarova. Ukoliko se pak vaš fotoaparat ili kamera vidljivo kondenziraju, ne uključujte ih barem sat vremena, tijekom kojih bi se trebali adaptirati na temperaturu, a vlaga nestati (duljina ovog postupka je ovisna o temperaturnim razlikama i vidljivoj kondenzaciji, te je data samo okvirno).

Ove jednostavne upute dati će vam priliku da stvorite snimku kojoj ćete se veseliti, bez  potrebe za kajanjem zbog propuštene prilike za lijepim snimcima.

Čišćenje senzora

 Ciscenje-senzora-02

 

 Iako većina današnjih DSLR fotoaparata posjeduje posebne sustave za otklanjanje prašine sa svjetlosnog senzora, kad tad naći ćete se u prilici da vam je potrebno čišćenje nakupljene prašine ili mrlja koje mogu nastati spajanjem vlage i prašine.

Na tržištu je dostupan čitav niz komercijalnih rješenja za samostalno čišćenje senzora. Svi proizvođači uvjeravaju vas da je baš njihov sustav najbolji na tržištu, te da ćete uz vrlo jednostavan postupak biti u mogućnosti sami očistiti vaš senzor.

Ukoliko inzistitate na samostalnom čišćenju, ponajprije se upoznajte sa dostupnim načinima (suho čišćenje uz upotrebu posebnih antistatičkih četkica, silikonskih pločica koje hvataju prašinu laganim prislanjanjem na senzor i posebnih olovaka koje prihvačaju onečišćenja na dijelovima senzora; mokro čišćenje uz upotrebu posebnih metlica natopljenih posebnim tekučinama za čišćenje).

No, što može biti problem? Možda ste vrhunski fotograf, a da li ste i precizan tehničar?

Mnogima od nas, i uz najbolju volju ne ide od ruke samostalno čišćenje, pa je dovoljan samo trenutak nepažnje ili neigurna ruka da nepovratno oštetite zaštititni filtar vašeg senzora. Ukoliko niste sigurni u sebe, preporučamo najjednostavniji način čišćenja – dovoljno je s vremena na vrijeme skinuti objektiv, podignuti ogledalo vašeg fotoaparata u položaj za čišćenje senzora (ne zaboravite, baterija bi trebala biti puna), okrenuti otvor fotoaparata prema dolje, i lagano ispuhati posebnom pumpicom za otklanjanje prašine (iste su vrlo jeftine i moguće ih je nabaviti u skoro svakom dućanu fotografske opreme).

Ukoliko nije moguće otkloniti sve nečistoće ovim jednostavnim postupkom, preporučamo odlazak nekom od kvalitetnih servisnih centar koji će vam za mali iznos profesionalno očistiti vaš senzor koji će nakon toga dugo vremena biti u odličnom radnom stanju.

No, i tu treba paziti – obično je najbolji odlazak u ovlašteni servisni centar proizvođača vašeg fotoaparata, jer će u slučaju oštećenja vašeg senzora oni bespogovorno promijeniti sam senzor ili zaštitni filter senzora, za razliku od raznih samozvanih majstora koji će vam u tom rijetkom slučaju uglavnom pružiti veliku količinu razloga zašto oni nisu krivi za takvo eventualno oštečenje i pokušati izbjeći plaćanje popravka da bi vaš «ljubimac» ponovno bio spreman za nesmetani rad.

Canon CPS

 

Ukoliko ste profesionalac koji u svome svakodnevnom radu koristi Canon profesionalnu opremu za fotografiranje ili snimanje, možda bi bilo dobro interesirati se sa jedinstvenu Canon CPS (Canon Professional Service), kako biste unaprijedili vaš posao sa stručnom servisnom podrškom koja vam omogućuje brz i kvalitetan popravak svih Canon profesionalnih proizvoda, a ujedno vam omogućuje podršku zamjenske opreme dok su vaši uređaji na čišćenju ili popravku.

Koji su uvjeti ovog besplatnog članstva za Canon profesionalne korisnike?

CPS nudi tri razine fotografskog članstva: Srebrna, Zlatna i Platinasta, kao i Video članstvo. Kvalifikacija ovisi o registriranoj opremi i svaki nivo nudi poboljšano vrijeme obrade popravaka u registriranim CPS servisnim centrima, kao i mogućnost posudbe zamjenske opreme tijekom servisiranja.

Srebrno članstvo – zahtjev za registraciju su dva kvalifikacijska tijela i tri kvalifikacijska objektiva. Vrijeme popravaka za registriranu CPS-servisnu opremu je pet radnih dana.

Zlatno članstvo – zahtjev za registraciju su dva kvalifikacijska tijela i tri kvalifikacijska objektiva.

Platinasto članstvo – zahtjev za registraciju su tri kvalifikacijska tijela i četiri kvalifikacijska objektiva.

Video članstvo – zahtjev za registraciju je jedan kvalifikacijski kamkorder.

Učlanjenje je jednostavno, dovoljno je posjetiti stranice cps.canon-europe.com, registrirati se i upisati podatke o svojim Canon proizvodima.

Nakon kratkog vremena Canon će vas obavijestiti o prihvačanju članstva i na kućnu adresu poslati informacijske materijale i člansku iskaznicu. Ova jedinstvena usluga potpuno je besplatna za registrirane korisnike.

CPS-Banner---03 

Dobrodošli na Anigota.hr

PRIJAVITE SE

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje...

NISTE REGISTRIRANI?

Registrtirajte se i uživajte u svim prednostima on-line kupovine.

Registriraj se

Podaci za prijavu

 

 

Zahvaljujemo na Vašoj prijavi!

Proštovani , registracija na www.anigota.hr je uspješno završena.

U redu